2016-11-22
Zdrowy maluch – co warto podawać dziecku a czego unikać/ żywienie dzieci w sezonie grypy i przeziębienia.

W sezonie grypy i przeziębienia niezwykle ważne jest, aby zadbać o właściwe odżywienie swoich pociech. Ich młode organizmy, mają wciąż nie w pełni ukształtowany układ odpornościowy, dlatego podpowiadamy, jak dostosować dietę malucha w okresie jesienno-zimowym.
       Przede wszystkim należy zadbać,  aby dziecko jadło regularnie. Najlepiej, aby zjadło ciepłe śniadanie jeszcze przed wyjściem z domu. Może to być zupa mleczna, czy kolorowe kanapki ze świeżymi warzywami, które są cennym źródłem witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Na obiad śmiało możemy podać gotowaną rybę, kiszoną kapustę i ziemniaki. Na kolację proponujemy kanapki z twarożkiem i miodem, który ma działanie bakteriostatyczne. Na przekąskę warto podawać dziecku naturalne probiotyki i prebiotyki, których źródłem są fermentowane napoje mleczne takie jak jogurt naturalny, maślanka oraz owoce np. banany.
       W dalszej kolejności należy zadbać o dostarczenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), których źródłem są ryby morskie, orzechy włoskie, oliwki czy olej rzepakowy. Kwasy omega-3 wspomagają produkcję przeciwciał oraz wzmacniają błony śluzowe przewodu pokarmowego.
       Bardzo ważne jest, aby w tym okresie szczególnie zadbać o różnorodność spożywanych produktów. Śmiało możemy używać mrożonych owoców i warzyw takich jak jagody, porzeczki czy brokuły, które zawierają przybliżone ilości witamin i minerałów w porównaniu do ich świeżych odpowiedników. 
        Zdecydowanie odradzamy podawanie słodkich i słonych przekąsek w postaci czekoladek, wafelków czy chipsów, gdyż hamują one apetyt malucha, w związku z czym nie dostarczymy mu tego co naprawdę wartościowe.

 

Dietetyk Patrycja Filip

Powrót